Kuntavaalit 2017

Liikunta ja kulttuuri pitävät Lahden vireänä

Liikunnan tukeminen verovaroin on kansanterveyden näkökulmasta erittäin tärkeä asia, mutta kulttuurin tukemista ei myöskään saa unohtaa.

Pelicansin pudotuspelit loppuivat harmittavan lyhyeen tänä keväänä. Ennen putoamistaan joukkue tarjosi hienoja elämyksiä pitkin talvea ja voimmekin olla ylpeitä turkoosista lipunkantajastamme maamme ykkösurheilun huipulla. Kesälajeista isoimman eli jalkapallon puolella FC Lahti pitää huolen, että Lahti näkyy ja kuuluu ympäri maata. Lahti on todellinen joukkueurheilukaupunki.

On hienoa, että meillä on Pelicansin ja FC Lahden kaltaisia menestyviä, intohimoja nostattavia yleisömagneetteja, mutta kansanterveydellisistä syistä meidän jokaisen lahtelaisen liikkuminen on asia mihin kaupungin pitää panostaa taloudellisesti. Nykyinen elämäntapamme ohjaa meitä helposti liian vähäiseen liikkumiseen. Monen työ on istumatyötä ja illalla olisi mukava vain istahtaa sohvan nurkkaan lepäämään. Tuota houkutusta vastaan joudun itsekin kamppailemaan. Onneksi itse löysin juoksemisen ilon kolme vuotta sitten omaa tilannettani auttamaan.

Olisi tärkeää, että jokainen lapsi, nuori, työikäinen ja ikääntynyt löytäisi itselleen sopivan muodon liikkua ja pitää huolta omasta fyysisestä kunnostaan. Kansanterveyden näkökulmasta suomalaiset liikkuvat tällä hetkellä liian vähän. Osa meistä liikkuu todella paljon, osa riittävästi oman terveyden ylläpitämiseksi, mutta suuri osa liikkuu aivan liian vähän. Kaupungin olisi hyvä tukea liikkumista tarjoamalla riittävästi erilaisia halleja harrastusliikuntapaikoiksi, pitämällä ne hyvässä kunnossa ja huolehtimalla, että käyttömaksut pysyvät kohtuullisina.

Ulkoliikuntareittien ylläpito on tärkeä osa kaupunkilaisten liikunnan tukemista. Pururatoja käyttämällä pystyy liikunnan ohessa nauttimaan samaan aikaan myös luonnon rauhasta. Etelä-lahtelaisena kannatan sitä, että Renkomäen soraharjun taloudellinen hyödyntäminen nykyisen soranottoluvan umpeuduttua lopetetaan ja alue otetaan virkistyskäyttöön. Soranoton lopettamista puoltaa myös toinen tärkeä luontoarvo, sillä harju sijaitsee tärkeän pohjavesialueen päällä. Tätä maailmanlaajuisestikin kiitettyä hyvänmakuista vettä ei pidä päästää pilaantumaan soranotossa tapahtuvien mahdollisten ympäristöonnettomuuksien takia.

Lahdessa järjestettiin erittäin hienot hiihdon maailmanmestaruuskisat noin kuukausi sitten. Itsekin olin todistamassa Matti Heikkisen loppukaarteen kaatumista ja Iivo Niskasen kultamitalijuhlaa torilla. Lahti sai onnistuneista kisoista paljon hyvää mainosta. Kisojen taloudellisista vaikutuksista kaupungille ja yrityselämälle on nyt päätetty teettää selvitys. Tämä on tärkeää, sillä huippu-urheilun tukeminen verovaroin kisapaikkoja rakentamalla ja ylläpitämällä pitää pysyä kohtuuden rajoissa.

Liikunnan tukeminen verovaroin on kansanterveyden näkökulmasta erittäin tärkeä asia, mutta kulttuurin tukemista ei myöskään saa unohtaa. Vilkas kulttuurielämän tarjonta pitää kaupungin vireänä ja houkuttelevana uusia asukkaita ja yrityksiä ajatellen. Esimerkiksi Sinfonia Lahden ja Lahden kaupunginteatterin korkealaatuista ohjelmatarjontaa täydentää hienosti erittäin vilkas kevyen musiikin keikkatarjonta ympäri Lahtea.

Kaupungin pitää olla tukemassa sekä liikuntaa että kulttuuria. Lähtökohta on kuitenkin se, että kaupungin talouden pitää pysyä tasapainossa ja tukea voidaan antaa vain sen verran mihin talous antaa myöten.