Kuntavaalit 2017

Jokaisella on oikeus terveelliseen sisäilmaan

Kukaan meistä ei halua, että lapsemme loppuelämän terveys pilataan jo elämän alkutaipaleella.

Heräät viikonlopun jälkeen uuteen työviikkoon. Hengityksesi kulkee taas ihan hyvin. Heti koulun ovesta sisään astuessasi tunnet ahdistavan tunteen hengitysteissäsi. Selviät parista ensimmäisestä päivästä vielä kunnialla, vaikka hengityksesi käy hankalammaksi. Keskiviikon lopussa polttava tunne hengittäessä on jo niin paha, että joudut jäämään loppuviikoksi sairauslomalle. Ongelmat pahenevat ja sinut siirretään työskentelemään kouluun, jossa kukaan muu ei oireile sisäilmasta johtuen. Lopulta et pysty työskentelemään tässäkään rakennuksessa, koska hengitystiesi ovat menneiden vuosien homealtistuksesta johtuen herkistyneet niin pienille epäpuhtausmäärille, että niitä on lähes mahdotonta saada pois sisäilmasta. Joudut jäämään pysyvästi pois työelämästä ja koko loppuelämääsi rajoittaa tieto siitä, että et voi oleilla pitkiä aikoja rakennuksessa, jossa on pieniäkin määriä epäpuhtauksia sisäilmassa.

Edellisen kertomuksen taustalla on tosi tarina. Kuvaus kertoi yhdestä opettajakollegastani, joka on tänä päivänä työkyvyttömyyseläkkeellä, vaikka työvuosia ja halua tehdä töitä olisi ollut vielä runsaasti jäljellä. Hän joutui vuosia työskentelemään sisäilmaongelmaisissa koulurakennuksissa ja hänen tarinansa traaginen loppu kertoo sen miksi tämän asian kanssa ei voi leikkiä.

Meissä ihmisissä on synnynnäisiä biologisia eroja siinä, kuinka herkästi reagoimme sisäilman epäpuhtauksiin. Mutta kuka meistä tietää, miten helposti itse sairastun? Entä lapseni? Aihe on kiitettävästi nykyään mediassa esillä ja aiheesta puhutaan paljon. Varmasti moni meistä tuntee tai tietää henkilön, jolla on oireita huonosta sisäilmasta johtuen.

Miten näin on päässyt käymään? Yksiselitteistä syytä ei ole olemassa, sillä ongelmat ovat usein monen asian summa. Ensinnäkin osa koulurakennuksista on ollut jo käyttöikänsä päässä. Koulujen elinkaaren aikana myös niiden ylläpidosta on saatettu tinkiä säästösyistä. Lisäksi koulujen käyttöikää on yritetty korjausrakentamisella pidentää – välillä onnistuen, välillä epäonnistuen. Tilanteen monimutkaisuutta lisää vielä se, että alalta on pitkään puuttunut mittaustekniikka sisäilmaongelmien havaitsemiseksi. Tilanne on pikkuhiljaa parantunut, mutta uusia parempia tekniikoita pitää jatkuvasti kehittää. Yhtä kaikki, rahan niukkuus on jokaisen syyn taustalla. Nyt on säästämisen tie monen koulukiinteistön kohdalla käyty loppuun ja on pakko reagoida.

Tänä päivänä monen koulun pihasta löytyy parakkijonoja, joissa koulua käydään uusia tiloja odotellessa. Lahdessa on hiljattain rakennettu, on parhaillaan rakenteilla tai on suunnitteilla rakentaa useampi uusi koulukiinteistö. Haluan antaa kiitosta Lahden kaupungin päättäjille viimeaikaisista isoista päätöksistä koulujen sisäilmaongelmiin puuttumisesta vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Kauan kesti saada käsitys tilanteen vakavuudesta johtavien viranhaltijoiden ja valtuutettujen ymmärrykseen, mutta nyt se on tapahtunut ja hyvä niin.

En kuitenkaan halua nostaa koulukiinteistöjen tärkeyttä muiden kaupungin kiinteistöjen yläpuolelle. Jokaisen kaupungin työntekijän pitää saada työskennellä sellaisessa sisäilmassa, ettei hänen terveytensä ole uhattuna.

Kaupungille koulukiinteistöjen uusiminen on viime vuosina käynyt kalliiksi ja sama meno tulee lähivuosina vielä jatkumaan. Mutta tämä lasku on vain maksettava. Kukaan meistä ei halua, että lapsemme loppuelämän terveys pilataan jo elämän alkutaipaleella.