Kuntavaalit 2017

Suuri muutos kunnissa

Sivistystoimialasta tulee kaupungin suurin hallinnonala.

Sosiaali- ja terveydenhuollon (Sote) palvelurakenteen uudistus on siirtämässä ison osan kuntapäättäjien tehtävistä pois kunnan vastuulta maakunnalle vuoden 2019 alusta. Päijät-Häme on ollut tässä kehityksessä eturintamassa ja Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä (PHHYKY) vastaa jo nyt lahtelaisten Sote-palveluiden tuottamisesta.

Muuttuneen tilanteen seurauksena Lahdessakin yli puolet kaupungin budjetista siirtyy pois kaupunginvaltuuston päätäntävallasta, minkä johdosta sivistystoimialasta tulee kaupungin suurin hallinnonala. On selvää, että tämän sektorin asiantuntijuuden merkitys kasvaa kaupunginvaltuuston päätöksenteossa. Opettajana minulla on hyvä käsitys tämän päivän haasteista peruskoulussa ja näkemystä siihen, kuinka näitä tulisi ratkaista.

Sivistys ja koulutus nostivat Suomen 1900-luvulla nopeasti mukaan länsimaiden tekniseen kehitykseen ja taloudelliseen kasvuun. Tästä perinnöstä on nykysukupolven pidettävä lujasti kiinni.