Kuntavaalit 2017

”Tutkimus: Suomalaisten luottamus päättäjiin hataraa”

Haluan, että minua äänestetään sen takia mitä ajattelen ja millaisia arvoja edustan.

Tähän mennessä blogitekstini ovat pääosin käsitelleet asioita, joihin kuntapäättäjä vähemmän pääsee vaikuttamaan. Vaalit lähestyvät ja jatkossa siirryn teksteissäni ottamaan enemmän kantaa kuntatason asioihin. Olen kirjoittanut asioista, jotka ovat ajankohtaisia tai ne ovat itselleni tärkeitä. Olen halunnut ja pitänyt tärkeänä kirjoittaa näistä asioista, koska näin olen toivottavasti onnistunut avaamaan omaa arvomaailmaani sinulle, hyvä äänestäjä.

Miksi teen näin? Saako tällä suuremman äänipotin vaaleissa? Tuskinpa. Haluan, että minua äänestetään sen takia mitä ajattelen ja millaisia arvoja edustan. Haluan, että minuun voidaan luottaa enkä ole piilottelemassa ajatuksiani ennen vaaleja. En ole kalastelemassa ääniä erilaisia vaalilupauksia antamalla. Todennäköisesti ne joutuisi kuitenkin perumaan myöhemmin. Jos näillä ajatuksilla ja arvoilla ei tule riittävästi ääniä, kansa on puhunut ja hyvä niin. Olen kyllä erittäin halukas pääsemään vaaleissa läpi ja antamaan oman panokseni Lahden ohjaamiseksi kohti uusia haasteita.

Tämän blogin otsikko on YLE:n uutinen muutaman päivän takaa. Itse en koe suurta luottamuspulaa päättäjiin, mutta tiedän, että moni ajattelee juuri otsikon mukaisesti. Mistä tämä kumpuaa? Teen sellaisen oletuksen, että suurin osa vaaleissa äänestäneistä luottaa siihen henkilöön, jota itse on äänestänyt. Tällä logiikalla suurin osa päättäjistä olisi siis luotettavia henkilöitä. Missä sitten mennään metsään, kun kokonaisuuteen ei luoteta? Päädyn jälleen jo aiemmissa teksteissä esittämääni päätelmään: poliittiset toimijat eivät tällä hetkellä viesti riittävän avoimesti ja riittävän paljon siitä, mitä on tekeillä ja mitkä ovat tehtyjen päätösten takana olevat perustelut. Tähän on oikeasti panostettava jatkossa enemmän.

Tällainen luottamuspula päättäjien ja äänestäjien välillä avaa populistille helpon tilanteen tuoda esille ”ainoa oikea” ratkaisu havaittuihin ongelmiin. Suurin yksittäinen syy ehdokkaaksi lähtemiseeni on juuri populismin nousu maailmalla ja Suomessa. Haluan olla taistelemassa populismin tarjoamaa yksinkertaisten ratkaisujen maailmaa vastaan.

 

Leave a Reply