Kuntavaalit 2017

”Globalisaatio vie työpaikat jo työttömiltäkin”

Globalisaatiota ei saa päästää etenemään monikansallisten yritysten etuja ajaen vaan koko ihmiskunnan edun mukaisesti.

Otsikon mukainen uutinen on julkaistu Helsingin Sanomissa 28.1.2008. Uutinen on kohta 10 vuotta vanha, mutta otsikon esiin tuoma ajatusmaailma ei ole väistynyt. Osa ihmisistä näkee globalisaation yhä edelleen uhkaavana ja torjuttavana asiana.

Globalisaation taloudellinen näkökulma hallitsee julkista keskustelua. Tämä on selvää, koska talouden ratkaisuilla on selvin yhtymäkohta omaan lompakkoomme ja arkipäiväämme. Itse olen vahva globalisaation kannattaja. Aivan kuten EU:n tasolla, näen hyvänä sen, että rajoja avataan, liikkumista helpotetaan ja yhteistyötä lisätään myös maailman tasolla.

Globalisaatiota pitää kuitenkin hallita. Muutokset pitää toteuttaa asteittain ja kansainvälisiä sopimuksia ja lakeja noudattaen. Globalisaatiota ei saa päästää etenemään monikansallisten yritysten etuja ajaen vaan koko ihmiskunnan edun mukaisesti. Inhimillinen näkökulma täytyy pitää vahvasti mielessä. Vähitellen globalisaation edetessä koko ihmiskunnan työvoima, osaaminen ja resurssit tulevat paremmin kohdennettua juuri oikeaan tehtävään ja varallisuuserot eripuolilla maapalloa alkavat tasoittua.

Tämä tarkoittaa lyhyellä aikavälillä sitä, että moni työ häviää Suomesta kannattamattomana. Meidän pitää jatkaa kehittämistyötä ja keksiä sellaista uutta työtä, jota kannattaa tehdä tässä maassa. Pitkällä aikavälillä globalisaatio tulee johtamaan siihen, että suhteessa köyhemmät maat tulevat vaurastumaan enemmän kuin rikkaammat maat. Tämä meidän rikkaampien maiden pitää hyväksyä.

Onnistuneen globalisaation myötä ihmiskunnan on mahdollista päästä pysyvään rauhan tilaan tai ainakin estää tulevat maailman sodat.

Minulle globalisaatio ei tarkoita pelkästään talouteen liittyvää rajojen avaamista ja kaupan vapauttamista vaan kaikkea kansainvälistä yhteistyötä niin kulttuurin, politiikan kuin ympäristöasioidenkin hoitamisen tasolla. Globalisaatio on ihmisen ja ihmiskunnan kasvamista kohti maailmankansalaisuutta.

Onnistuneen globalisaation myötä ihmiskunnan on mahdollista päästä pysyvään rauhan tilaan tai ainakin estää tulevat maailman sodat. Donald Trumpin esiin nostama puhdas oman maan etujen ajaminen tekee minut murheelliseksi. Tällainen ajattelu vie ihmiskuntaa jälleen kauemmaksi paremmasta huomisesta. Ja meidän länsimaalaistenhan piti olla niitä, jotka johdattavat tätä maailmaa siihen suuntaan.

Meitä ihmisiä erottaa toisistamme täällä maapallolla niin monet asiat, että siitä tulisi loputon lista, jos niitä lähtisi kirjoittamaan. Mutta aivan yhtä pitkä lista saataisiin myös meitä yhdistävistä asioista. Olemme kaikki tämän yhden sinisen pallon kasvatteja ja maapallo on häviävän pieni osa maailmankaikkeutta. Meidän pitää rakentaa tätä maailmaa kohti yhteistyötä ja yhdenvertaisuutta.

Me länsimaalaiset olemme tällä hetkellä kansainvälisesti vertailtuna rikkaita. Meidän pitää ottaa vastuuta ja auttaa heikommassa asemassa olevia pääsemään kohti tasa-arvoisempaa maailmaa. Demokratian rauhanomainen levittäminen ja sivistyksen lisääminen koko ihmiskunnan keskuudessa ovat mielestäni tärkeimmät avainasiat paremman maailman rakentamiseksi.

Seuraava tanskalaisen tv-kanavan mainos on puhutteleva. Siinä on onnistuttu saamaan esille hienosti meidän ihmisten erilaisuus ja samanlaisuus. Keskittykäämme ihmiskuntana enemmän meitä yhdistäviin asioihin.

 

Leave a Reply