Kuntavaalit 2017

Populismin uhkaava nousu

Populistinen puhe on usein tunteisiin vetoavaa ja karismaattisen henkilön esittämänä se on suorastaan huumaavaa.

Minua huolestuttaa se, miten populistiset ehdokkaat ovat viime vuosina saaneet yhä enemmän ääniä vaaleissa. Tällaiset henkilöt yksinkertaistavat asioita vahvistaakseen omaa sanomaansa ainoana totuutena. Populistinen puhe on usein tunteisiin vetoavaa ja karismaattisen henkilön esittämänä se on suorastaan huumaavaa. Kuuntelija tulee helposti harhaanjohdetuksi. Syntyy tunne, että tämä henkilö todella tietää, miten asiat ovat ja miten havaittuihin ongelmiin pitää puuttua ”ainoalla oikealla tavalla”.

Todellisuus on jotain aivan muuta. Edellisessä blogitekstissä kuvasin omaa ajatustani hyvästä poliittisen päättäjän toiminnasta. Siinä peruslähtökohtana on hyväksyä maailman ja päätettävien asioiden monimuotoisuus ja monimutkaisuus. Asiat eivät ole yksinkertaisia eikä niitä sellaisina saa äänestäjille esittää. Ehdottomia totuuksia ei ole olemassa, vaan kaikkiin asioihin on olemassa myös kolikon toinen puoli.

Järkyttävä esimerkki populismin voittokulusta nykyisessä länsimaisessa demokratiassa on Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Donald Trump laukoi pitkin vaalikiertuetta räikeitä populistisia kommentteja ja väliin suoranaisia valheita. Siitä huolimatta karismaattisena henkilönä hän onnistui saamaan puolet kansasta taakseen. Aivan käsittämätön tilanne – erittäin huolestuttava ja jopa hieman pelottava. Näinkö helposti järjen ääni on hiljennettävissä ja voitettavissa.

Perinteisten puolueiden edustajien pitää nyt kovasti miettiä, miten näin on päässyt käymään. Miksi populismi saa tilaa nyt näin paljon? Analyysejä varmasti tehdään kovasti ympäri maapalloa. Itse näen yhtenä syynä sen, että tehtyjen päätösten perustelujen viestintä on epäonnistunut. Miksi tehtiin sellainen päätös kuin tehtiin? Mitä hyötyjä ja haittoja siitä ennakoidaan olevan? Jos äänestäjä ei tiedä, miten monisyisiä päätettävät asiat ovat, populistin on helppoa kertoa hänelle ”miten asiat ovat ja miten niihin saadaan ratkaisu”.

Päätöksenteon avoimuuden lisääminen on ase populismia vastaan. Kansan sivistystason nostaminen on myös keino vähentää populistisen puheen vetovoimaa. Tämä on onneksi Suomessa vielä hyvällä tasolla, mutta tulevaisuuden taivaanrannassa näkyy kyllä synkempiä pilviä. Palaan sivistys- ja koulutusasioihin myöhemmissä blogeissa. Älkäämme antako tilaa populismin yksinkertaistetulle maailmankuvalle, vaan tehkäämme kovasti ja avoimesti töitä monimutkaisen, monimuotoisen ja moniarvoisen maailman paremmaksi tekemisessä.

 

Leave a Reply