Kuntavaalit 2017

Yliopisto saapuu kaupunkiin

Lahti näyttäytyy tulevaisuudessa meidän omille lapsillemme paljon houkuttelevampana paikkana jäädä asumaan ja tekemään työuraa korkeakoulutustaan hyödyntäen.

Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK) ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ovat neuvottelujen jälkeen päässeet sopuun yhdistymisestä. LAMK on liittymässä LUT-konserniin. Tämä sopimus on loistava asia Lahdelle. Yhdistymisen myötä Lahdessa on alkamassa vuosittain 80 diplomi-insinöörin ja 40 kauppatieteen opiskelijan korkeakouluopinnot.

Lahdella on työläiskaupungin maine. Isot ja menestyneet työnantajat ovat olleet merkittävässä roolissa Lahden kasvulle viime vuosisadalla. Tämän vuosisadan elinvoimainen kunta tarvitsee kuitenkin korkeaa osaamista sekä uusien ideoiden ja teknologioiden hyödyntämistä. Lahdesta löytyy paljon menestyviä yrityksiä, jotka tulevat hyötymään uusien professoreiden tuomista tutkimusprojekteista paikallisen yrityselämän kanssa. Yhteistyötä syntyy helpoiten, kun yliopisto ja yritykset ovat lähellä toisiaan. Vahvan yritysverkoston ja tutkijoiden läheisyys on tulevan Lahden kampuksen ehdoton vahvuus.

Kokonaan toinen näkökulma on se, että lahtelaiset nuoret saavat nyt lisää mahdollisuuksia jatkaa toisen asteen jälkeisiä opintojaan omassa kotikaupungissaan. Lahti näyttäytyy tulevaisuudessa meidän omille lapsillemme paljon houkuttelevampana paikkana jäädä asumaan ja tekemään työuraa korkeakoulutustaan hyödyntäen. Tämä tulee vähentämään ns. aivovuotoa pois kaupungistamme ja parantaa näin edelleen oman seutumme elinvoimaisuutta.

Lahti on tähän asti ollut Suomen suurin kaupunki, jossa ei ole ollut yliopistotason toimintaa (Helsinki, Espoo ja Vantaa ajatellaan tässä yhdeksi kokonaisuudeksi). Nyt Lahti pääsee yliopistokaupunkien kartalle, mikä on erittäin tärkeä parannus kaupunkimme imagolle. Korkeakoulujen yhdistyminen on siis kaikin puolin loistava asia tulevaisuudellemme.