Kuntavaalit 2017

Turvapaikanhakijoita pitää auttaa, mutta miten?

Vuonna 2016 kehitysapu oli 0,38 % bruttokansantulosta eli 818 miljoonaa euroa. Tätä osuutta ei missään tapauksessa saisi pienentää enempää.

Kuka meistä kansainvälisesti vertailtuna rikkaista suomalaisista voi käsi sydämellä väittää, että meillä ei ole mitään velvollisuutta auttaa köyhempien maiden kurjissa oloissa asuvia veljiämme? En usko sellaista ihmistä löytyvän. Käytän tarkoituksella tunteita herättävää sanaa veli, jota ei ole totuttu käyttämään kuvaamaan köyhien maiden kansalaisia. Mutta tämän saman sinisen pallon pieniä matkaajia me kaikki olemme – niin suomalaiset kuin esim. somalialaisetkin. Suomalaisilla vain on ollut arpaonnea ja olemme syntyneet maahan, jossa on hyvän elämän mahdollisuudet valmiina.

Olen vahvasti sitä mieltä, että meidän tulee auttaa kehitysmaita ja erityisesti niiden maiden kansalaisia, joista tänä päivänä Eurooppaan työntyy turvapaikanhakijoita. Se miten näitä maita ja kansalaisia pitäisi auttaa, onkin jo monimutkaisempi asia.

Suomen valtion budjetista varataan vuosittain kehitysapuun tietty osuus. Vuonna 2016 kehitysapu oli 0,38 % bruttokansantulosta eli 818 miljoonaa euroa. Tätä osuutta ei missään tapauksessa saisi pienentää enempää. Sitä voisi mielestäni jopa hieman korottaa. Tämä on sitä rahaa, jolla yritämme saada köyhempiä maita nousemaan omille jaloilleen, siirtymään todelliseen demokratiaan ja pääsemään mukaan globalisaation hyötyjiin. Näkisin mielelläni kehitysapurahojen suuntautuvan enemmän köyhien maiden koulutusjärjestelmän tukemiseen. Kaikki tämä auttaisi näiden maiden yhteiskuntarauhan kehittymistä siihen suuntaan, että jokaisella olisi tulevaisuuden uskoa omassa kotimaassaan ja kaikki saisivat elää ilman kuolemanpelkoa.

Kehitysapurahojen käytön seurantaan pitää lisätä resursseja jolla varmistetaan, ettei meidän hyvää tarkoittavat rahat huku johonkin täysin turhaan tai kehitysmaan korruptoituneen hallinnon taskuun.

Maailma on valitettavasti julmempi paikka, kun mitä haluaisimme sen olevan, joten köyhille maille annettava kehitysapu ei riitä. Kriisimaista virtaa jatkuvasti suuria määriä ihmisiä Eurooppaan turvapaikkaa hakemaan. Tämä on kestämätön tilanne. Euroopalla olisi varaa sijoittaa kehitysapuun kaikki se raha mikä tällä hetkellä menee yhteensä suoraan kehitysapuun köyhille maille ja omien rajojen sisällä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten ylläpitämiseen. Tämän rahallisen avun antamisen köyhille maille me eurooppalaiset kyllä kestäisimme, mutta hallitsematonta suurta turvapaikanhakijoiden tulvaa meidän yhteiskuntamme ei häiriöttä kestä.

 

Leave a Reply