Kuntavaalit 2017

Verorahoilla tehdään yhteistä hyvää

Mikä on oikeudenmukaista verotusta?

Olen vahva hyvinvointivaltion kannattaja. Tämä tarkoittaa minulle sitä, että parempiosaisen ja vahvemman velvollisuus on antaa omastaan heikomman ja huonompiosaisen hyväksi.

Julkisen sektorin keräämät verot ovat mielestäni hyvä ja toimiva keino tähän. Kokonaisveroastetta en lähtisi tällä hetkellä nostamaan enkä usko, että siihen suuntaan enää Suomessa olisi hyvä mennä kansainvälisestä verokilpailusta johtuen. Sen sijaan verotuksen painotuksia (kulutus-, ansiotulo-, pääomatulo-, varallisuus-, perintöverot jne.) pitää ja kannattaa muuttaa sen mukaan, mikä on tulevaisuuden kannalta järkevää ja ennen kaikkea, mikä lisää verotuksen oikeudenmukaisuutta.

Nyt päästäänkin herkkään aiheeseen. Mikä on oikeudenmukaista verotusta? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska jokainen ihminen suhtautuu tähän asiaan hyvin tunnepitoisesti ja meillä jokaisella on erilainen käsitys verotuksen tarkoituksesta, mielekkyydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Tästä johtuen veropolitiikasta ei koskaan saada kaikkia miellyttävää. Toiselle oikeudenmukaisuutta lisäävä veromuutos on toisen mielestä muutos väärään suuntaan. Valtaa pitävät ihmiset muokkaavat verotusta oman ideologiansa mukaiseksi – ja valitettavasti välillä myös omien tai lobbareiden intressien mukaiseksi yhteisen hyvä unohtaen. Tästä minulla ei tosin ole mitään esimerkkiä eikä todistetta, mutta tällaisen kuvan olen vuosien saatossa saanut valtakunnan politiikasta. Tämän mielikuvan jaan varmasti monen muun kansalaisen kanssa. Seuraavassa päivityksessä tulen kirjoittamaan, miten itse muuttaisin nykyistä verotusta.

 

Leave a Reply