Kuntavaalit 2017

Kuntatalous kestävälle pohjalle

On vaaleilla valittujen päättäjien vastuulla tehdä mahdollisesti kipeätkin arvovalinnat ja sopeuttaa kaupungin tulot ja menot tasapainoon.

Talousasiat ovat minulle hyvin lähellä sydäntä. Olen omassa taloudenpidossani hyvin suunnitelmallinen ja seuraan tarkasti rahavirtojen kulkua. Olen rahankäyttäjänä (ainakin omasta mielestäni) vähään tyytyväinen, mutta en kuitenkaan pihi. Jos on hyvä syy käyttää rahaa, niin sitten sitä käytetään. Ja monen muun keskiluokkaisen suomalaisten tavoin kaikki se mikä palkkatilille kuukaudessa tulee, sieltä myös kuukauden aikana häviää eli myös meidän perhe on pitämässä kotimaista kulutusta yllä. Toki olemme vaimoni kanssa asuntolainan maksajia, joten kerrytämme jatkuvasti asuntovarallisuutta itsellemme. Asuntosäästämisen lisäksi perheemme kuukausituloista noin 1 % sijoitetaan pitkäaikaiseen säästöön odottamaan tulevaisuuden vielä tuntemattomia käyttökohteita. Pidän tärkeänä sitä, että oma taloudenpito on tasapainossa ja jatkuvasti hallinnassa eikä yllätyksiä pääse syntymään. Enempää rahaa ei voi käyttää, kuin sitä on käyttöön onnistunut saamaan.

Edellä olen halunnut antaa sinulle mielikuvaa siitä, millainen rahankäyttäjä olen ja millaista rahankäyttöä edistäisin kuntapäättäjänä: tarkkaa, järjestelmällistä ja tulevaisuuteen satsaavaa. Kuntatalouden pitää olla tasapainoinen. Velaksi emme voi liian pitkään elää. Lahden kaupunki on viime vuosina ottanut paljon velkaa investointien rahoittamiseksi ja ymmärtääkseni investointitarve on suuri myös lähitulevaisuudessa. En lähde kritisoimaan tehtyjä päätöksiä, koska minulla ei ole ollut kaikkea sitä tietoa käytössä, mitä kuntapäättäjillä on ollut, mutta pidemmän päälle budjetti on saatava tasapainoon. On kestämätön tilanne, että menot ovat jatkuvasti tuloja suuremmat. Jos on niin, että juuri tällä hetkellä Lahden kaupungilla on poikkeuksellisen suuri tarve isoille investoinneille, niin tämä pitää hyväksyä ja velkataakkaa lisätä, mutta näiden poikkeusvuosien jälkeen velkaantumisen pitää loppua.

Kuntatalouden tasapainoon saattaminen on mielestäni tärkein tavoite seuraavalle kahdelle valtuustokaudelle eli puhutaan 4-8 vuoden jaksosta. Ja mitä nopeammin tasapaino löydetään, sitä parempi. On vaaleilla valittujen päättäjien vastuulla tehdä mahdollisesti kipeätkin arvovalinnat ja sopeuttaa kaupungin tulot ja menot tasapainoon.

Näiden vaalikirjoitusten välityksellä yritän antaa sinulle käsityksen arvomaailmastani, jotta pystyisit paremmin arvioimaan, minkälaista politiikkaa ja minkälaisia valintoja olisin edistämässä Kokoomuksen valtuustoryhmässä.

 

Leave a Reply